Ce trebuie să știi despre diabetul zaharat de tip 2
1. Ce este diabetul?
Diabetul este o boală cronică ce apare atunci când nivelul glucozei în sânge crește peste limitele considerate normale (hiperglicemie). În România aproape 2 milioane de români au diabet zaharat, dintre care doar 900.000 urmează un tratament, în timp ce 3 milioane pacienți suferă de prediabet. Mai precis, una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una din trei persoane adulte dezvoltă prediabet. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă diabetul, este important să înțelegem procesul natural prin care alimentele sunt asimilate și folosite în producția de energie.
Atunci când alimentele sunt digerate, glucoza, un compus organic ce aparține clasei zaharidelor, intră în fluxul sanguin. Ulterior, pancreasul începe să producă insulină. Rolul insulinei este de a muta glucoza din fluxul sanguin în celulele musculare, grase și hepatice, unde poate fi utilizată drept combustibil pentru organism. Persoanele cu diabet zaharat au un nivel ridicat de glucoza în sânge, deoarece corpul lor nu o poate transfera în celulele pentru a fi utilizată în producția de energie.
Acest lucru este cauzat de faptul că pancreasul lor nu produce suficientă insulină și / sau au dezvoltat rezistență la aceasta. După câțiva ani de la instalare, dacă nu este ținut sub control, diabetul zaharat poate duce la apariția complicațiilor. Cele mai frecvente dintre acestea sunt: probleme ale ochilor, infecții ale piciorului, probleme renale, slăbirea sistemului imunitar și un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC).
2. Ce este glucoza?
Glucoza este principalul compus organic ce aparține clasei zaharidelor și care se regăsește în sângele uman. Glucoza provine din alimentele pe care le consumi și este principala sursă de energie a corpului. Sângele transportă glucoză la toate celulele corpului pentru a o folosi în producția de energie.
3. Ce este glicemia?
Glicemia reprezintă concentrația de glucoză în sânge. Diabetul zaharat este o boală care se caracterizează printr-un nivel crescut al glicemiei. În timp, un nivel crescut al glucozei în sânge poate duce la apariția unor complicații severe și ireversibile.
4. Care sunt simptomele hiperglicemiei?
Uneori, hiperglicemia se poate instala fără a provoca simptome ori prin simptome nu care nu sunt evidente, motiv pentru care trebuie să discuți cu medicul tău despre gradul de risc pe care îl ai față de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Totuși, dacă nivelul de zahăr din sânge este foarte ridicat, este posibil să primești de la organism câteva semnale destul de comune: vedere încețoșată; senzație intensă de sete; senzație de oboseală; urinare frecventă, seznație intense de foame continuă. Pentru un diagnostic corect este esențial să discuți cu medicul tău de familie, iar mai apoi, dacă este cazul, cu un specialist diabetolog. Simptomele asociate diabetului zaharat de tip 2 sunt influențate de numeroși factori și fiecare pacient poate resimți această boală diferit.
5. Care sunt efectele hiperglicemiei?
Hiperglicemia împiedică sistemul circulator să mai funcționeze corescpunzător, astfel că majoritatea efectelor sale au legatură cu acesta. Vasele mici de sânge, aflate la nivelul ochilor, rinichilor, creierului si al altor organe se distrug în timp. Dacă valorile glicemiei sunt mari pe o perioadă mai lungă de timp, acest lucru poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.
6. Ce pot să fac pentru a scădea nivelul glicemiei?
Scăderea glicemiei se produce prin schimbarea obiceiurilor nesănătoase cu un stil stil de viață sănătos. Aceasta presupune pierderea în greutate, o alimentație mai sănătoasă, mișcare și odihnă corespunzătoare.
7. Câte feluri de diabet există?
Diabetul de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 este întâlnit la aproximativ 5% din totalul cazurilor diagnosticate. În general, diabetul de tip 1 este diagnosticat la copii și adulți tineri și se poate declanșa oricând. Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, administrarea insulinei (prin injecție sau cu ajutorul pompei de insulină) este esențială în gestionarea acestei condiții medicale.
Diabetul de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 are o pondere mai mare față de diabetul zaharat de tip 1, fiind întâlnit la aproximativ 95% din cazurile diagnosticate la adulți. Mai multe studii au demonstrat că împreună, alimentația sănătoasă, activitatea fizică regulată, o greutate optimă și administrarea medicamentelor prescrise de medicul specialist pot ajuta la controlul complicațiilor asociate diabetului de tip 2 sau pot preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2.
Diabet gestațional
Diabetul gestațional este diagnosticat la 2 până la 10% dintre gravide. Diabetul gestațional poate provoca probleme de sănătate în timpul sarcinii, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Copiii ai căror mame au avut diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2. Deși diabetul gestațional dispare adesea după sarcină, aproximativ jumătate dintre femeile care au diabet gestațional sunt predispuse să dezvolte mai târziu în timpul vieții diabet zaharat de tip 2.
8. Care sunt simptomele diabetului?
– Sete excesivă;
– Urinare frecventă;
– Senzație de foame excesivă;
– Senzație de oboseală și somnolență;
– Pierdere în greutate fără efort fizic;
– Răni care se vindecă lent;
– Piele uscată si iritată;
– Senzații de furnicături și înțepături la picioare;
– Amorțirea picioarelor;
– Vedere încețoșată.
Totuși, unii pacienți cu diabet zaharat nu dezvoltă aceste simptome. Singurul mod în care poți afla dacă ai diabet zaharat este să mergi la specialist pentru o analiză de sânge.
9. Cum aflu dacă am diabet?
Dacă recunoști din simptomele de mai sus, mergi la medicul de familie. Cel mai adesea poți afla dacă ai aceasta afectiune atunci cand îți faci testele de sânge și descoperi că glicemia este foarte mare. În acel caz, medicul poate recomanda repetarea analizelor, in doua zile diferite, pentru a confirma diagnosticul. Analizele periodice, anual sau o dată la șase luni, sunt recomandate chiar și persoanelor sănătoase.
10. Care sunt factorii de risc care cresc probabilitatea apariției diabetului?
- Dacă ești supraponderal sau obez;
- Dacă ai un părinte, frate sau soră care suferă de diabet zaharat;
- Dacă ai avut diabet gestațional sau ai născut un bebeluș care a cântărit la naștere mai mult 4 kilograme;
- Dacă ai o tensiune arterială de 140/90 sau mai mare;
- Dacă valoarea colesterolului HDL (“colesterolul bun”) este de 35 sau mai mică, ori dacă nivelul trigliceridelor este de 250 sau mai mare;
- Dacă ești inactiv din punct de vedere fizic sau faci mișcare de mai puțin de trei ori pe săptămână;
- Vârsta înaintată.
11. Poate fi prevenit diabetul zaharat de tip 2?
Studiile au arătat că următoarele modificări ale stilului de viață pot preveni sau întârzia diabetul de tip 2 în rândul persoanelor aflate la risc:
– Limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi și calorii;
– Pierderea a cel puțin 5% -7% din greutatea corporală (în cazul persoanelor supraponderale);
– Activitatea fizică timp de 150 de minute în fiecare săptămână.
Deși riscul genetic de a dezvolta diabet de tip 2 nu poate fi schimbat, exercițiile fizice și pierderea în greutate pot întârzia sau împiedica dezvoltarea diabetului de tip 2. Programul de prevenire a diabetului desfășurat în Statele Unite în 2002 a arătat că atunci când oamenii și-au modificat factorii de risc pentru diabetul de tip 2 au redus totodată și pericolul de a dezvolta această condiție.
În orice caz, dialogul cu medicul tău de familie este esențial. Până atunci, în doar un minut îți poți face testul de risc aici.
12. Este diabetul o boala gravă?
Diabetul zaharat generează numeroase complicații printre care se numără:
➤ Complicații privind sănătatea ochilor
Persoanele cu diabet de tip 1 și tip 2 prezintă un risc crescut pentru a dezvolta complicații oculare și neuropatie periferică. Aceste complicații duc la reale probleme oculare și chiar la orbire. Prin urmare, persoanele diagnosticate cu diabet au un risc mai mare de orbire decât persoanele care nu suferă de această condiție. Este esențial ca aceste complicații să fie prevenite și tratate din timp, înainte să se ajungă la consecințe ireversibile cum ar fi orbirea.
➤ Neuropatia
Leziunile nervoase cauzate de diabetul zaharat poartă denumirea de “neuropatie diabetică”. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat dezvoltă o formă de leziune nervoasă. Această complicație este mai frecventă în rândul pacienților care suferă de diabet de mai mulți ani. Dacă se menține nivelul glicemiei la limite normale, pacientul poate preveni sau întârzia afectarea nervilor periferici.
➤ Complicații la nivelul picioarelor
Persoanele care suferă de diabet zaharat pot dezvolta numeroase complicații la nivelul picioarelor, cum ar fi “piciorul diabetic”. Aceste complicații apar cel mai adesea atunci când există leziuni nervoase (“neuropatie”) și se manifestă adesea prin furnicături, durere (arsură sau înțepături) sau slăbiciune la nivelul piciorului. Pot provoca, de asemenea, amorțeală, astfel că te poți răni fără să simți acest lucru. Fluxul sanguin scăzut sau modificările formei picioarelor sau a degetelor de la picioare pot provoca probleme cu urmări ireversibile (amputare).
➤ Boala renală
Rinichii sunt organe cu un rol extrem de important. În interiorul lor se află milioane de vase mici de sânge cu rol de filtrare. Uneori, acest sistem de filtrare își pierde eficiența, ca urmare a faptului că diabetul zaharat poate deteriora rinichii diminuându-le, astfel, activitatea. În final, rinichii pacienților care suferă de diabet zaharat își pierd capacitatea de a filtra reziduurile din sânge, ceea ce duce la apariția bolilor renale care vor necesita monitorizare permanentă.
➤ Hipertensiunea arterială
Atunci când tensiunea arterială este foarte mare, inima este suprasolicitată. Astfel, crește riscul apariției de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și multe alte complicații.
La fel ca în cazul altor complicații menționate anterior, hipertensiunea arterială nu va dispărea fără tratament. Tratamentul în cazul hipertensiunii arteriale presupune modificări ale stilului de viață și regimului alimentar precum și administrarea de medicamente, dacă acestea sunt prescrise de medicul specialist.
➤ Accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral se produce atunci când transferul de sânge către o parte din creier este întrerupt brusc. Acest lucru duce la deteriorarea țesutului cerebral. Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale se produc atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge în creier sau gât. Un accident vascular cerebral poate provoca probleme de mobilitate, durere, amorțeală, dar și o reducere a capacității de a gândi sau vorbi.
13. Cum se tratează diabetul zaharat de tip 2?
Diabetul zaharat generează numeroase complicații printre care se numără:
➤ Complicații privind sănătatea ochilor
Persoanele cu diabet de tip 1 și tip 2 prezintă un risc crescut pentru a dezvolta complicații oculare și neuropatie periferică. Aceste complicații duc la reale probleme oculare și chiar la orbire. Prin urmare, persoanele diagnosticate cu diabet au un risc mai mare de orbire decât persoanele care nu suferă de această condiție. Este esențial ca aceste complicații să fie prevenite și tratate din timp, înainte să se ajungă la consecințe ireversibile cum ar fi orbirea.
➤ Neuropatia
Leziunile nervoase cauzate de diabetul zaharat poartă denumirea de “neuropatie diabetică”. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat dezvoltă o formă de leziune nervoasă. Această complicație este mai frecventă în rândul pacienților care suferă de diabet de mai mulți ani. Dacă se menține nivelul glicemiei la limite normale, pacientul poate preveni sau întârzia afectarea nervilor periferici.
➤ Complicații la nivelul picioarelor
Persoanele care suferă de diabet zaharat pot dezvolta numeroase complicații la nivelul picioarelor, cum ar fi “piciorul diabetic”. Aceste complicații apar cel mai adesea atunci când există leziuni nervoase (“neuropatie”) și se manifestă adesea prin furnicături, durere (arsură sau înțepături) sau slăbiciune la nivelul piciorului. Pot provoca, de asemenea, amorțeală, astfel că te poți răni fără să simți acest lucru. Fluxul sanguin scăzut sau modificările formei picioarelor sau a degetelor de la picioare pot provoca probleme cu urmări ireversibile (amputare).
➤ Boala renală
Rinichii sunt organe cu un rol extrem de important. În interiorul lor se află milioane de vase mici de sânge cu rol de filtrare. Uneori, acest sistem de filtrare își pierde eficiența, ca urmare a faptului că diabetul zaharat poate deteriora rinichii diminuându-le, astfel, activitatea. În final, rinichii pacienților care suferă de diabet zaharat își pierd capacitatea de a filtra reziduurile din sânge, ceea ce duce la apariția bolilor renale care vor necesita monitorizare permanentă.
➤ Hipertensiunea arterială
Atunci când tensiunea arterială este foarte mare, inima este suprasolicitată. Astfel, crește riscul apariției de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și multe alte complicații.
La fel ca în cazul altor complicații menționate anterior, hipertensiunea arterială nu va dispărea fără tratament. Tratamentul în cazul hipertensiunii arteriale presupune modificări ale stilului de viață și regimului alimentar precum și administrarea de medicamente, dacă acestea sunt prescrise de medicul specialist.
➤ Accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral se produce atunci când transferul de sânge către o parte din creier este întrerupt brusc. Acest lucru duce la deteriorarea țesutului cerebral. Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale se produc atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge în creier sau gât. Un accident vascular cerebral poate provoca probleme de mobilitate, durere, amorțeală, dar și o reducere a capacității de a gândi sau vorbi.
14. Dacă eu am diabet, copiii mei sunt la risc?
Riscul este cel mai mare atunci când mai mulți membri ai familiei au diabet iar copiii sunt supraponderali și sedentari. Copilul tău are șanse de 10-15% să dezvolte diabet de tip 2 dacă tu suferi de diabet de tip 2. De asemenea, în cazul unei perechi de gemeni, dacă unul dintre gemeni are diabet de tip 2, există o probabilitate de 75% ca celălalt copil să dezvolte diabet de tip 2.
15. Ce este prediabetul și cât de des este întâlnit?
Studiile au arătat că unul din trei români suferă de prediabet. În total, aproape 3 milioane de români sunt diagnosticați cu prediabet. Prediabetul înseamnă că nivelul glicemiei (concentrația de glucoză din sânge) unei persoane este mai ridicat decât în mod normal. Persoanele cu prediabet pot dezvolta diabet de tip 2 și sunt, de asemenea, expuse riscului pentru alte probleme grave de sănătate, cum ar fi accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Există câteva riscuri asociate prediabetului pe care nu le poți controla, cum ar fi vârsta și factorii genetici. Poți face mici schimbări pentru a reduce riscul apariției prediabetului, cum ar fi activitate fizică și adoptarea unei diete sănătoase. Aceste mici schimbări pot ajuta, de asemenea, la prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2. Discută cu medicul tău pentru a ști sigur dacă ai sau nu prediabet ori dacă ești la risc de diabet zaharat de tip 2. Un simplu test de sânge poate confirma dacă ai prediabet.
16. Ce factori declanșează prediabetul?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să definim ce este insulina. Insulina este un hormon creat de pancreas și are rolul de a oferi acces zahărului din sânge în celule pentru a fi folosit drept energie. Dacă ai prediabet, celulele din corpul tău nu răspund normal la insulină. În esență, pancreasul produce mai multă insulină pentru a încerca să răspundă nevoilor celulelor sau produce insuficientă și nu poate face față. În cele din urmă, glicemia crește și odată cu ea și riscul de prediabet și diabet de tip 2.
Dacă nu își schimbă stilul de viață, multe persoane cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2. Dacă ai prediabet, pierderea în greutate și efectuarea de exerciții fizice regulate pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Micile schimbări în alimentație și exercițiile fizice sunt esențiale și ajută semnificativ în lupta contra diabetului de tip 2. Studiile arată că pierderea a doar 5 – 7% din greutatea corporală poate ajuta la prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2 (pentru o persoană care cântărește 200 de kilograme, aceasta reprezintă doar aproximativ 10-15 kilograme).
17. Care sunt simptomele prediabetului?
De obicei, prediabetul nu poate fi identificat prin simptome clare. Prediabetul este adesea nedetectat până când apar probleme grave de sănătate, precum diabetul de tip 2. Acesta este un motiv în plus pentru a face testul de risc.
18. În controlul medical anual este inclusă și examinarea pentru prediabet?
Nu neapărat. Depistarea prediabetului nu este obligatorie în cadrul controlului medical anual. Dacă ai factori de risc pentru prediabet sau diabet de tip 2, asigură-te că soliciți medicului tău să includă testul ca parte a examenului anual.
19. Cum pot opri prediabetul din evoluție?
Diagnosticat la timp, prediabetul poate fi adesea reversibil. Trebuie doar să faci mici schimbări, cum ar fi să mănânci mai sănătos, să faci exerciții fizice și să descoperi cele mai bune metode de a gestiona stresul și provocările vieții.
De asemenea, pierderea în greutate și o activitatea fizică regulată pot ajuta la oprirea prediabetului din evoluție, reducând inclusiv riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Activitatea fizică regulată înseamnă cel puțin 150 de minute pe săptămână (adică doar 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână) de mers rapid sau o activitate similară.
20. Ce schimbări ar trebui să fac în dietă? Dar la nivel de activitate fizică?
În primul rând, discută cu medicul tău sau cu un specialist cu privire la alimentele care pot declanșa riscul de a face prediabet sau diabet de tip 2. Este esențial să ai aceste informații pentru a preveni valorile ridicate ale glicemiei. În plus, creșterea frecvenței exercițiilor fizice ajută la fel de mult. Poți face mișcare inclusiv acasă. Poți, de asemenea, să mergi la cursuri de dans sau poți alege varianta de mișcare în aer liber, cum ar fi o plimbare lungă și relaxantă.