1 DIN 10 ROMÂNI ARE DIABET ZAHARAT

CÂT ȘI CE ȘTIU CEILALȚI 9 DESPRE ACEASTĂ AFECȚIUNE ?

În perioada iulie – august 2020 ISense Solutions a derulat pentru Forumul Român de Diabet un studiu de percepție care a urmărit să determine în ce măsură românii conștientizează gravitatea diabetului zaharat de tip 2, cunosc cauzele care îl determină, complicațiile pe care le provoacă și faptul că, depistat din vreme, diabetul poate fi reversibil prin abordarea unui stil de viață sănătos.

Datele au fost culese pe un esantion de 608 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populatia cu vârste între 25-45 ani, cu acces la internet și are un grad de eroare +/-3.96%.

Din acest eșantion 63% au menționat că nu suferă de diabet zaharat, 45% cunosc pe cineva cu această patologie, în timp ce 5% sunt diagnosticati cu diabet, cu toate că, cel puțin teoretic, nu se află în grupa de risc.

Studiul se înscrie în eforturile Forumului Român de Diabet de promovare a măsurilor de prevenție a diabetului zaharat de tip2, în care creșterea nivelului de conștientizare a acestei condiții medicale reprezintă un pas important.

 45% dintre repondenți se declară sedentari, 52% sunt obezi sau supraponderali. Totodată, 8% dintre intervievați au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, iar 30% au rude de gradul I care suferă de diabet.

Doar 55%

din repondenți sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat de tip 2

31%

din populația intervievată declară că si-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată

Majoritatea

românilor consideră sedentarismul cel mai important factor de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, în condițiile în care 45% dintre repondenți se declară ca fiind sedentari

Majoritatea

românilor menționează în mod eronat consumul de zahăr ca element determinant în apariția diabetului zaharat de tip 2, și, totodată renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție

25%

dintre români au afirmat, în mod eronat, că diabetul se poate vindeca și doar 3 din 5 cunosc care este organul a cărui funcționare deficitară duce la diabet

Cu diabetul nu te joci

Unul din zece români are diabet, iar trei din zece români au prediabet

În România sunt 832.000 de pacienți inregistrați, în timp ce numărul estimat al celor care nu știu că au diabet zaharat se ridică la 1.785.000, iar șapte din zece români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate.

Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, renale, amputări ale membrelor inferioare, etc .

Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID - 19 din cauza fluctuațiilor glicemice (hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului) și a prezenței complicațiilor diabetului. Zece la sută dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira, sunt concluziile unui studiu realizat la Universitatea din Nantes.

Studiul urmărește să vadă cum poziționează repondenții diabetul zaharat de tip 2 în ierarhia bolilor grave, dar si în ce măsură cunosc cauzele, simptomele, efectele, impactul acestei boli asupra calității vieții și măsurile de prevenție pe care ar trebui să le ia.

CARE SUNT BOLILE CARE SPERIE ROMÂNII?

Deși este o afecțiune foarte răspândită  și gravă, diabetul nu pare că-i sperie prea mult pe români. În ierarhia lor de valori, majoritatea repondenților consideră cancerul cea mai gravă boală, urmată de HIV/SIDA, în timp ce diabetul zaharat se situează pe locul 6 (din 10), după tuberculoza pulmonară și înaintea hepatitei. Clasamentul făcut de repondenți reprezintă atât o proiecție emoțională asupra afecțiunilor respective, cât și una determinată de ”zgomotul” mediatic mai consistent din jurul acestora.

  • Cancer
  • HIV/SIDA
  • Boli cardiovasculare
  • Scleroza multipla
  • Tuberculoza pulmonara
  • Diabet
  • Hepatita
  • Afecțiuni reumatice
  • Astmn
  • Incontinenta urinară
  • Boala se dezvolta atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau atunci când pancreasul nu mai produce suficient insulina.

CÂT DE BINE CUNOSC ROMÂNII CAUZELE CARE DECLANȘEAZĂ DIABETUL DE TIP 2?

Stresul – boala vedetă a secolului XXI – și consumul excesiv de zahăr – profund demonizat în ultima perioadă – sunt considerate de majoritatea românilor drept cauze ale diabetului zaharat de tip 2. Doar 55% dintre repondenți sunt familiari cu mecanismul real care declanșează diabetul zaharat de tip 2: boala se dezvolta atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau atunci când pancreasul nu mai produce suficient insulina.

VIAȚA LA RISC DE DIABET

Răspunsurile pe care le dau românii cu privire la factorii de risc care favorizează apariția diabetului sunt aproape de adevăr: majoritatea (86%) plasează supraponderalitatea și factorul genetic (81%) pe locuri fruntașe în clasamentul factorilor de risc, urmate de sedentarism (76%) și înaintarea în vârstă (45%). Prezența hipertensiunii arteriale – un factor de risc important – este valorizată doar de 37%. 

Consumul excesiv de zahăr a fost, încă o dată, promovat ca element determinant al diabetului zaharat de tip 2 (80%), în defavoarea conceptelor mai cuprinzătoare și corecte, de ”alimentație sănătoasă” și ”stil de viață sănătos”. Și atunci când sunt întrebați cum pot preveni apariția diabetului de tip 2, 72% din români menționează per se renunțarea la zahăr, cu toate că pe locul întâi (92%) menționează ”dieta sănătoasă”.

Factori de risc

  • Este supraponderală
  • Este obeză
  • Are cazuri de diabet de tip 2 diagnosticate in familie
  • Consuma mult zahar
  • Este sedentară/ nu face miscare
  • Are o alimentatie bogata in grasimi si sare
  • Consuma alcool
  • Are peste 40 de ani
  • Are o circumferinta mare a taliei
  • Are in istoricul medical sindromul ovarelor polichistice/diabet gestational
  • A avut atac de cord sau accident vascular cerebral
  • Are in istoricul medical schizofrenie/tulburare bipolara/depresie
  • Prezinta zone de piele mai intunecata, de obicei in jurul axilei si a gatului

LA TEORIE STĂM BINE

Cu toate că majoritatea românilor consideră sedentarismul ca principalul factor de risc care favorizează apariția diabetului zaharat de tip 2, 45% din intervievați se declară sedentari, deși aparțin unor grupe de vârstă active (25 – 45 ani). Aceeași contradicție există și în cazul supraponderalității: 86% din repondenții studiului o consideră factor agravant in declanșarea diabetul de tip 2, în contextul în care studiile arată că  15% din romani sunt obezi, iar o treime supraponderali.

FEMEILE CUNOSC MAI MULTE SIMPTOME ALE DIABETULUI DECÂT BĂRBAȚII

Doar 2 din 10 romani cunosc faptul ca printre simptomele diabetului zaharat de tip II se enumera si infecțiile frecvente, pofta crescută de mâncare sau pierderea in greutate în ciuda unui consum crescut de alimente.

În timp ce publicațiile de specialitate listează urinările frecvente, senzația crescută de sete și pofta crescută de mâncare drept principalele trei simptome ale diabetului zaharat de tip 2, care ar trebui să ne alarmeze, majoritatea românilor (61%) consideră că oboseala și lipsa de energie reprezintă principalul simptom alarmant.

GLICEMIA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA

Diabetul zaharat este o boală care se caracterizează printr-un nivel crescut al glicemiei.

82% dintre românii din mediul urban înțeleg importanța verificării glicemiei ca modalitate de prevenire a diabetului zaharat de tip 2, dar 31% din populația intervievată declară că si-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată, cu toate că este inclusă în setul de analize de bază, iar 23% din tinerii intervievați nu știu care e valoarea normală a glicemiei. De ce este importantă determinarea glicemiei din sange, ca primă opțiune a medicilor in diagnosticarea prediabetului si a diabetului? Dacă în trei zile diferite valorile glicemiei depășesc 126 mg/dl, medicii pot pune diagnosticul de diabet.

DIABETUL ZAHARAT DE TIP 2 POATE FI PREVENIT
PRIN EFORTURILE FIECĂRUIA DINTRE NOI

70%

dintre românii din mediul urban consideră că diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin: dietă sănătoasă, stil de viață activ, controlul greutății corporale, limitarea alimentelor procesate, a alcoolului și tutunului, verificarea glicemiei etc.

Acest procent trebuie citit doar ca o victorie de etapă, urmând, ca prin campanii de conștientizare și eforturi conjugate, să fie ”recuperat” și restul de 30% din români